Slimme sensortechnologie niet meer weg te denken in hijs- en hefmarkt

13 november 2017 

Mobiele hoogwerkers zijn een veelvuldig ingezet hulpmiddel op bouwplaatsen en bij werkzaamheden aan grote objecten, zoals vliegtuigen. Ongevallen en schade door botsingen komen echter steeds vaker voor. Veel van deze schade en ongevallen is te voorkomen door het gebruik van ultrasone sensoren. Hiermee is het mogelijk om een hoogwerker die een object nadert, langzamer te laten bewegen of zelfs acuut te laten stoppen. Ultrasone sensoren zijn in staat objecten tot op de millimeter nauwkeurig te detecteren.

De techniek achter de ultrasone sensoren van Pepperl+Fuchs
Een piëzo-elektrische zender genereert ultrasone geluidsgolven. Via een gepatenteerde koppeling gaat het geluid naar de buitenzijde. De ultrasone geluidsgolven kaatsen tegen het object aan, waarbij de geluidsgolven gereflecteerd worden en weer door de sensor worden opgevangen. De geluidssignalen worden omgezet naar elektrische signalen. Hierop meet de sensor de tijd tussen het zenden en ontvangen van de geluidsgolven en kan op basis daarvan de afstand berekenen.

Ultrasone sensoren worden niet beïnvloed door kleur en vervuiling. Ze detecteren perfect op transparante materialen en objecten, zoals een glazen pui of raam. Daarnaast zijn ze robuust en ongevoelig voor zon- en tl-licht.

Meten en detecteren op vorkheftrucks en AGV’s met behulp van 2D-laser-scanning

Voor uiterst nauwkeurige metingen op vorkheftrucks en Automatic Guided Vehicles (AGV’s) is 2D-laser-scanning (2-D LiDAR-sensor) uitermate geschikt. Pepperl+Fuchs maakt met de R2000 2D-laser-scannerserie met 360⁰-scanveld betrouwbare detectie en gelijkmatige prestaties mogelijk. Dit type laserscanner zorgt onder de moeilijkste omstandigheden voor een absoluut betrouwbare objectdetectie en voor de uitvoering van complexe taken.

De R2000 Detection-serie van Pepperl+Fuchs detecteert kleine objecten, heeft eenvoudig te definiëren detectievelden, programmeerbare uitgangen en is onder andere toepasbaar als botsbeveiliging en objectdetectie.

De R2000 HD en UHD levert uiterst nauwkeurige afstandsdata voor navigatie en objectprofilering, heeft een bereik tot 100 meter, levert tot 250.000 metingen per seconde en is toepasbaar op AGV’s en robots.

Meer weten over ultrasone sensortechnologie en 2D-laser-scanning in het kader van hijs- en hefapplicaties? Neem contact op met Pepperl+Fuchs via info@nl.pepperl-fuchs.com of via telefoonnummer +31 (0)73 750 71 07.

Wilt u het volledige artikel lezen?

AGENDA

Events

Dutch RF Conference

29 november

Nijmegen

High-Tech Systems 2018

22 maart

Eindhoven or Nijmegen

Trainingen

Basics & design principles for ultra-clean vacuum

5 december - 8 december

Eindhoven

Design for additive manufacturing

13 december - 15 december

Eindhoven

Topbanen
Sioux CCM

Manager Mechanics

Sioux CCM

Nuenen

Actemium

Software Engineer Services (PLC/SCADA)

Actemium

Veghel en Roermond

Océ Technologies

Supervisor Machines

Océ Technologies

Venlo

Techwatch

Techwatch | bv | Novio Tech Campus | Transistorweg 7-H | 6534 AT Nijmegen
T. +31 (0)24 - 350 3532 | info@techwatch.nl

Copyright ©  2017 Mechatronica&Machinebouw - All Rights Reserved

×