Oververhitting dreigt op Brabantse arbeidsmarkt

6 juli 2017 

In sommige delen van de Noord-Brabantse economie dreigt oververhitting, stelt regionaal adviesorgaan Brabantadvies naar aanleiding van een onlangs uitgevoerde analyse. In een aantal sectoren, waaronder de techniek, dreigt een ‘alarmerend’ personeelstekort. ‘Wat opvalt, is hoe snel we uit de crisis zijn gekomen en pijlsnel zijn doorgegroeid waardoor nu al sprake is van verhitting. Dat zie je vooral terug op de arbeidsmarkt’, aldus Elphi Nelissen van Brabantadvies.

Nelissen, tevens hoogleraar aan de TU Eindhoven, noemt het personeelstekort hét thema voor de komende tien jaar. Er is sprake van vergrijzing, terwijl de instroom lijdt onder mismatch tussen scholing en bedrijfsleven. Daar komen de komende jaren digitalisering en robotisering nog bij, al ziet Brabantadvies dat niet noodzakelijkerwijs als een banenvernietigende trend, maar wel eentje waar onderwijs en arbeidsmarkt op moeten worden aangepast.

Recent gepubliceerde cijfers van het CBS tonen aan dat de Brabantse economie harder groeit dan de rest van Nederland en de werkloosheid sneller daalt. Het bbp van Zuidoost-Brabant groeide vorig jaar met 2,8 procent, tegen 2,2 procent voor heel Nederland. Het bbp van Eindhoven steeg zelfs met 3,6 procent.

Wilt u het volledige artikel lezen?

AGENDA

Events

Dutch RF Conference

29 november

Nijmegen

High-Tech Systems 2018

22 maart

Eindhoven or Nijmegen

Trainingen

Basics & design principles for ultra-clean vacuum

5 december - 8 december

Eindhoven

Design for additive manufacturing

13 december - 15 december

Eindhoven

Topbanen
Sioux CCM

Manager Mechanics

Sioux CCM

Nuenen

Actemium

Software Engineer Services (PLC/SCADA)

Actemium

Veghel en Roermond

Océ Technologies

Supervisor Machines

Océ Technologies

Venlo

Techwatch

Techwatch | bv | Novio Tech Campus | Transistorweg 7-H | 6534 AT Nijmegen
T. +31 (0)24 - 350 3532 | info@techwatch.nl

Copyright ©  2017 Mechatronica&Machinebouw - All Rights Reserved

×