WUR ontwikkelt eerste marktrijpe oogstrobot paprika’s

12 februari 2015 

Vandaag klinkt het startschot voor Sweeper, een internationaal onderzoeksprogramma voor de ontwikkeling van een eerste generatie oogstrobot voor paprika’s. Het onderzoek wordt financieel ondersteund door het Horizon 2020-programma van de Europese Unie. Wageningen UR gaat het internationale netwerk coördineren, dat verder bestaat uit de Umeå Universitet in Zweden, de Ben-Gurion Universiteit in Israël, het Proefstation voor de Groenteteelt in België, Irmato en paprikateler De Tuindershoek.

Al eerder is er in het Europese project Crops een oogstrobot voor paprika ontwikkeld. De afgelopen tien jaar heeft fundamenteel onderzoek echter geleid tot inzichten en technologische ontwikkelingen waarmee de Sweeper-partners deze robot verder kunnen ontwikkelen. De robot wordt de eerste oogstrobot ter wereld die in een commerciële kas zal worden ingezet. Hiermee kan de robot de leidende rol van Europa op het gebied van landbouwrobotica versterken. Ook verbetert het concurrerend vermogen van de Europese glastuinbouwsector, die te maken heeft met een gebrek aan ervaren arbeidskrachten.

Het EU Horizon 2020-programma steekt 4 miljoen in een paprikaoogstrobot.

Sweeper gaat zich concentreren op paprika, waarvan in Europa jaarlijks 1,3 miljard kg wordt geoogst. Naar verwachting zal de kennis en technologie uit het Sweeper-programma eenvoudig op andere kasgewassen kunnen worden toegepast. Het EU Horizon 2020-programma voor Onderzoek en Innovatie steunt het project met een bedrag van 4 miljoen euro.

Wilt u het volledige artikel lezen?

AGENDA

Events

Bits&Chips Smart Systems

2 november

Eindhoven

Precisiebeurs

15 november - 16 november

Veldhoven

Trainingen

Advanced motion control

6 oktober - 10 oktober

Eindhoven

Topbanen
The Kraft Heinz Company

Senior Packaging Developer

The Kraft Heinz Company

Zeist

ESI Energy Sciences (Europe)

Installation Service Engineer

ESI Energy Sciences (Europe)

Utrecht

NTS-Group

Senior Manager Projects

NTS-Group

Eindhoven

Techwatch

Techwatch | bv | Novio Tech Campus | Transistorweg 7-H | 6534 AT Nijmegen
T. +31 (0)24 - 350 3532 | info@techwatch.nl

Copyright ©  2017 Mechatronica&Machinebouw - All Rights Reserved

×